Intrebari Frecvente

1.Ce este un panou solar nepresurizat?

Este un sistem de incalzire a apei menajere care nu necesita (nu consuma) consuma nicio forma de energie in timpul functionarii. In perioada Martie – Noiembrie, dar si in lunile in care nu se inregistreaza temperaturi negative, panoul solar poate incalzi apa pana la 90 de grade Celsius. Principul de functionare al acestui tip de panou se numeste termosifon. Apa este incalzita in tuburile vidate de catre radiatia infrarosie a soarelui. Ulterior aceasta urca in rezervor prin procesul de convectie si se stocheaza acolo pana la folosire. Procesul este continuu, iar boilerul se alimenteaza cu apa in regim automat prin intermediul vasului cu flotor doar daca apa calda se consuma. Apa calda produsa va ajunge gravitational la locul de consum, ceea ce necesita plasarea sistemului mai sus decat inaltimea la care se afla robinetul; in caz contrar este necesara o pompa de ridicare de presiune. Acest tip de sistem este numarul 1 in preferintele romanilor deoarece raportul calitate – utilitate – pret este cel mai bun din tara.

Este potrivit pentru orice fel de locuinta familiala sau casa de vacanta. In functie de numarul consumatorilor noi recoomandam:

 • Panou solar nepresurizat 100 litri pentru 2 persoane
 • Panou solar nepresurizat 150 litri pentru 3-4 persoane
 • Panou solar nepresurizat 200 litri pentru de 4-5 persoane

2.Ce este un panou solar presurizat?

Exista mai multe tipuri de panouri solare presurizate. Cele mai comercializate, pe care le si recomandam si noi, sunt cele bazate pe tehnologia heat-pipe. Heat-pipe-ul este o tija de cupru aflata in interiorul tubului de sticla vidat, prin intermediul careia se transfera energia solara catre apa din boiler.

Spre deosebire de panourile solare nepresurizate, cele presurizate nu necesita o inaltime de instalare. Acestea se pot monta si la nivelul solului sau pe o platforma metalica langa casa.

Se recomanda pentru orice fel de locuinta familiala sau casa de vacanta. Dimensionarea se face in functie de numarul persoanelor care utilizeaza apa, astfel:

 • Panou solar presurizat 100 litri pentru 2 persoane
 • Panou solar presurizat 150 litri pentru 3-4 persoane
 • Panou solar presurizat 200 litri pentru 4-5 persoane

3.De ce sa cumpar un panou solar?

 • Beneficiile financiar-economice:

Când alegeţi să utilizaţi energia solară pentru a înlocui sursele convenţionale (gaz, boiler electric, lemne etc) veţi face economii considerabile pentru dumneavoastră şi familie. Veti observa cu usurinta scaderea cu 50% până la 90% din factura dumneavoastră de utilitati, recuperând investiţia iniţială în 2- 3 ani.

Vă prezentăm mai jos situaţia clasică a unei familii din România cu 3-4 membri:

Metoda de încălzire a apei (pentru duş, bucătărie şi altele) cel mai des intalnita: boilerul electric.
Din factura lunară la electricitate extragem costurile generate doar de acesta si stabilim un minim de 100 lei (pentru ca în majoritatea cazurilor aceasta parte din factura depăşeşte 150 lei).
Se decide achiziţionarea unui panou solar nepresurizat pentru apă caldă,  cu capacitate de 150 litri. Avem următoarele calcule:

 • Preţ de achiziţie 1290 lei
 • Preţ manopera şi materiale auxiliare 700 lei
 • Preţ total 1990 lei

Acest tip de panou solar nepresurizat produce si stocheaza 150 litri de apă caldă  permanent,  timp de 8 luni/an (Martie – Noiembrie) şi înlocuieşte complet metoda clasică de încălzire a apei (boiler electric în cazul exemplului nostru).
Rezultatele sunt simple: reducem complet cei 100 lei cheltuiti pentru electricitatea necesară boilerului in cele 8 luni din an. Astfel suma de 1990 lei se va amortiza în maxim 2 ani şi 4 luni (2ani x8 luni x100ron + 4luni×100ron = 2000ron).

Toate aceste calcule au fost efectuate considerand un consum minim de apa al unei familii active (care petrece timp la lucru, in afara casei) si la un pret al energiei stabil (dar care tinde sa creasca in mod constant in ultima perioada).  Deci amortizarea costurilor de achizitie poate fi realizata mult mai repede, adica in 1-2 ani!

In cazul în care folosiţi centrală pe lemne, pe gaze sau alte metode alternative ce implică costuri lunare, puteti urma algoritmul prezentat mai sus pentru a afla rapiditatea amortizarii investitiei.

 • Beneficii de confort si usurinta a utilizarii

Odata instalat, sistemul solar de incalzire a apei menajere nu implica niciun efort de alimentare sau intretinere, spre deosebire de centralele pe lemne sau peleti, la care este nevoie de forta fizica. In acest fel este asigurat confortul permanent al tuturor membrilor familiei.

Acest tip de beneficii se evidentiaza mai ales vara cand se evita incalzirea incaperilor auxiliare, in care erau instalate alte tipuri de centrale.

 • Beneficii de modernizare si folosire a energiei regenerabile

Datorita cresterii permanente a pretului curentului electric si gazelor, din ce in ce mai multi consumatori casnici se orienteaza spre folosirea surselor de energie regenerabila (soare, vant etc). Dincolo de aspectul modernizarii si alinierii la standardele UE, panourile solare ofera consumatorului posibilitatea de a deveni independent, eliminand neplacerile cauzate de diferiti furnizori.

4.Care este diferenta dintre un panou solar presurizat si unul nepresurizat?

Caracteristica Panoul solar nepresurizat Panoul solar presurizat
Principiu de functionare Caderea libera a apei: cu cat panoul este montat mai sus fata de utilizatorul final, cu atat este mai mare presiunea la robinet. Pentru o mai buna functionare se recomanda instalarea suplimentara a unei pompe de presiune. ·       tehnologia heat-pipe

·       functioneaza la presiunea apei din retea si, tot la aceasta presiune, furnizeaza si apa calda menajera catre consumator.

Amplasare Trebuie montat pe casa, cat mai sus, la o inaltime cat mai mare fata de utilizatorul final. Nu se pot instala pe sol sau mai jos decat nivelul la care se utilizeaza apa. Poate fi montat oriunde: pe casa, pe terasa, dar si pe sol sau pe o structura metalica langa casa.
Inlocuirea tuburilor Tuburile panoului sunt pline cu apa, daca unul se sparge, panoul este scos din functiune pana la inlocuirea tubului deteriorat. Poate functiona cu un tub spart; inlocuirea acestuia se face fara pierderea apei din boiler sau afectarea majora a furnizarii de apa calda.
Eficienta energetica 8-9 luni din an 12 luni (pe parcursul intregului an)

5.Panourile solare isi fac treaba atunci cand este innorat?

Raspuns: DA.

Tuburile vidate au o performanta ridicata si pe timp innorat, fiind capabile sa capteze radiatii infrarosii (care nu inseamna neaparat razele soarelui). Acestea patrund prin nori si încălzesc suprafaţa tubului. Fiind vidat si alcătuit din 3 straturi de sticla fiecare tub absoarbe şi amplifică această radiaţie, încălzind apa până la 80 de grade Celsius.

6.Functioneaza panourile solare iarna?

Panourile solare presurizate functioneaza iarna doar daca le sunt asigurate conditii de protectie la inghet, si anume: montarea unei rezistente electrice in boiler si izolarea foarte buna a tevilor tur/retur. Daca aceste conditii nu sunt asigurate, se recomanda golirea acestor panouri pe timp de iarna. In schimb, sistemele solare cu serpentina de antigel functioneaza fara nicio problema si fara nicio interventie suplimentara din partea utilizatorului.

7.Cu ce sunt izolate rezervoarele panourilor solare?

Panourile solare sunt izolate doar cu poliuretan de inalta densitate cu grosimea de 55 mm., acesta avand cel mai mic coeficient de pierdere de temperatura. In plus, poliuretanul asigură o rezistenta mecanica foarte buna deoarece este injectat intre peretele interior si cel exterior. In cursul noptii izolatia va mentine temperatura în boiler, aceasta scazand doar cu 5-7 grade Celsius.

8.Ce garantie se acorda panourilor solare ?

Conform legislaţiei din România, garanţia standard a panourilor solare este de 2 ani. Materialele din care sunt realizate panourile solare sunt: sticlă, cupru, aluminiu heloxat, duraluminiu, inox, poliuretan, cauciuc siliconic, s.a. Toate aceste materiale au o durată medie de viaţă mai mare de 25 ani. In alte cuvinte, garantia de 2 ani este una formala, durata de viata a acestor panouri fiind mult mai mare, de ordinul deceniilor.

9.Ce se intampla daca se sparge un tub de sticla vidat?

Tuburile de sticla sunt astfel construite incat sa reziste la grindina cu diametrul de pana la 30 mm. Totusi, daca i se sparge un tub, panoul solar presurizat poate fi utilizat fara probleme in continuare; tubul deteriorat poate fi inlocuit oricand fara a i se opri alimentarea cu apa rece. Spre deosebire de primul, panoul solar nepresurizat trebuie oprit, golit de apa si repus in functiune dupa inlocuirea tubului.

Create your account