ENERGIA SOLARA.PANOU SOLARA TERMIC.

De ce s─â opt─âm pentru energia solar─â?

Forumul Economic Mondial a lansat┬áRaportul privind riscurile globale anuale. Potrivit exper╚Ťilor chestiona╚Ťi, factorii de mediu care variaz─â de la condi╚Ťiile climatice extreme p├ón─â la e╚Öecul de a ne adapta la schimb─ârile climatice, ar trebui s─â fie preocuparea noastra principala.

├Än ultimul timp, fenomenele extreme nu mai sunt evenimente singular, izolate, ci fenomene la scar─â larg─â.┬á Asist─âm la intensificarea fenomenelor meteorologice ca: furtunile, inunda╚Ťiile ╚Öi secetele, toate av├ónd consecin╚Ťe considerabile ├«n plan social ╚Öi economic.

├Änc─âlzirea oceanelor ╚Öi topirea ghe╚Ťarilor au dus la┬á cre╚Öterea nivelului m─ârii, provoc├ónd inunda╚Ťii ├«n regiunile de coast─â ╚Öi reducerea suprafe╚Ťelor construibile. Iar eliberarea unei cantit─âti enorme┬á de CO2┬ádin solul┬á dezghe╚Ťat al tundrei, ca ╚Öi ├«nc─âlzirea apei m─ârii, intensific─â continuu efectul de ser─â.

Efectele? Mediteraneizarea unor suprafe╚Ťe cu clim─â temperat─â: veri caniculare ╚Öi uscate responsabile de producerea unor serii ├«ntregi de dezastre naturale, de la inunda╚Ťii masive ├«n timpul iernii la distrugerea p─âdurilor ├«n timpul verilor caniculare. ┬áSe ├«nregistreaz─â de asemenea ╚Öi modific─âri ale vegeta╚Ťiei specifice: acest lucru duce ├«n mod automat la transform─âri esen╚Ťiale ├«n domeniul industriei alimentare, dar ╚Öi la diminuarea dramatic─â a diversit─â╚Ťii speciilor.

De asemenea, ├«n contextul unor depozite limitate, combustibilii fosili sunt mult prea pre╚Ťiosi, iar utilizarea lor pentru ├«nc─âlzire ar trebui s─â se faca doar acolo unde nu exist─â alternativ─â.

Acestia nu sunt utiliza╚Ťi numai la ├«nc─âlzire, lucrurile importante din via╚Ťa de zi cu zi sunt produse prin utilizarea combustibililor fosili: medicamente, mase plastice, produsele de ├«ntre╚Ťinere corporal─â ╚Öi cosmetic─â, ambalaje, folii, chimicale ╚Öi substan╚Ťe chimice, lacuri s╚Öi vopsele, fibre artificiale, infrastructura (asfaltul), ├«ngr─â╚Ö─âmintele.

Av├ónd ├«n vedere punctul critic c─âtre care ne ├«ndrept─âm, pentru a ne asigura at├ót de bun─âstarea planetei c├ót ╚Öi a noastr─â, ca indivizi, este momentul s─â ne reconsider─âm op╚Ťiunile ╚Öi s─â facem alegeri mai economice ╚Öi sustenabile.

Radia╚Ťia solar─â pe an

Industria energiei solare utilizeaz─â watt-or─â pe metru p─âtrat (Wh / m2) pe unitatea de timp.

Raportul la SI: 1 kW / m2 = (24 h / zi) ├Ś (1 kW / m2) = (24 kWh / m2) / zi = (365 zile / (8760 kWh / m2) / an.

Cum func╚Ťioneaz─â un sistem solar de ├«nc─âlzire

Colectoarele termice solare (panourile) sunt montate pe un acoperiș în bătaia soarelui de unde pot absorbi energie termică solară.

Fluidul solar circulă prin panourile solare cu ajutorul unei pompe, cedând căldură unui boiler de stocare a apei. Atunci când utilizatorii au nevoie de apă caldă, apa din rezervorul de stocare alimentează consumatorii de apă caldă.

C├ónd temperatura din boiler nu este suficient─â pentru satisfacerea nevoilor de consum, generatorul clasic de c─âldur─â se activeaz─â pentru definitivarea temperaturii din boiler. Durata lui de func╚Ťionare se reduce considerabil ├«n cazul utiliz─ârii panourilor solare, iar uneori ┬ápornirea lui poate s─â nu fie necesar─â deloc.

Datorit─â energiei solare gratuite ├«nc─âlzitorul auxiliar nu porne╚Öte at├ót de des, astfel utilizarea sa este redus─â, iar durata de via╚Ť─â ├«i este prelungit─â.

Rezultatul? În fiecare lună, proprietarii de clădiri plătesc o factură mai mică pentru energia utilizată la încălzire si protejează în același timp planeta.

 

Tehnologia de utilizare a energiei solare ÔÇô trecut ╚Öi prezent

 

Tehnologia ce utilizeaz─â energie solar─â nu este nicidecum o dezvoltare recent─â; de fapt, dateaz─â de la mijlocul anilor 1800, din perioada revolu╚Ťiei industriale atunci c├ónd primele sisteme de energie solar─â s-au dezvoltat pentru a ├«nc─âlzi apa, acestea produc├ónd aburi utiliza╚Ťi la punerea ├«n func╚Ťiune a┬á echipamentelor industriale.┬á De-a lungul timpului s-au realizat ├«ns─â evolu╚Ťii importante ale tehnologiei. De exemplu, noua gam─â ┬áreprezint─â o inova╚Ťie proiectat─â s─â ├«ndeplineasc─â cerin╚Ťele actuale de calitate superioar─â, eficien╚Ť─â maxim─â ╚Öi instalare facil─â.

Sticla anti-reflexie a panoului solar nu are doar scop estetic ci este o ├«mbun─ât─â╚Ťire tehnologic─â esen╚Ťial─â, func╚Ťia de baz─â fiind aceea de a asigura o reflexie minim─â a razelor solare. Astfel, se maximizeaz─â randamentul solar. Prin acoperirea cu antireflex a panoului solar, lumina se reflect─â mai pu╚Ťin, permi╚Ť├óndu-i acestuia s─â stocheze mai mult─â c─âldur─â.

Unul dintre avantajele ├«n─âl╚Ťimii reduse este integrarea remarcabil─â atunci c├ónd este montat pe acoperi╚Ö, av├ónd aspectul unor ferestre de acoperi╚Ö. De asemenea, prin reducerea ├«n─âl╚Ťimii, reducem temperatura maxim─â atins─â de colector, f─âr─â a compromite produc╚Ťia de energie pentru ├«nc─âlzirea spa╚Ťiului ╚Öi aplica╚Ťiile de ap─â cald─â menajer─â.

Datorit─â sistemului de instalare ╚Öi a kit-urilor hidraulice gata de conectare, toate panourile solare sunt potrivite pentru orice metod─â de instalare ÔÇô cu ├«ncastrare pe acoperi╚Ö, pe acoperi╚Ö plat sau ca o structur─â de sine st─ât─âtoare.

 

Diferen╚Ťe ├«ntre panourile solare fotovoltaice ╚Öi panourile solare termice

 

Sistemele fotovoltaice ╚Öi sistemele termice solare sunt cele dou─â mari tehnologii de energie solar─â disponibile la ora actual─â. Fotovoltaica folose╚Öte tehnologia semiconductorilor pentru a transforma razele solare ├«n energie electric─â. Prin urmare, panourile fotovoltaice func╚Ťioneaz─â numai atunci c├ónd soarele str─âluce╚Öte ╚Öi trebuie cuplate cu alte mecanisme de generare a energiei pentru a asigura o furnizare constant─â de energie electric─â.

Sistemele termice solare utilizeaz─â un tip de oglinzi pentru a concentra lumina soarelui. Lumina soarelui concentrat─â este apoi utilizat─â direct ca surs─â de c─âldur─â. ├Än plus, deoarece energia termic─â solar─â produce numai c─âldur─â, ea are marele avantaj de a putea stoca energia termic─â produs─â. Este recomandat ca un boiler solar sa aib─â o form─â c├ót mai compact─â pentru a ob╚Ťine cea mai bun─â eficien╚Ť─â energetic─â ╚Öi a stoca cu succes energia.

Un alt avantaj este economia de spa╚Ťiu care se poate realiza prin utilizarea panourilor solare termice. Ca o compara╚Ťie, un sistem fotovoltaic solar ar putea utiliza p├ón─â la 10 m┬▓ de spa╚Ťiu pe acoperi╚Ö, spre deosebire de doar 3 ÔÇô 4 m┬▓ pentru un sistem solar termic. Acest lucru se datoreaz─â eficien╚Ťei sale ridicate. Panourile solare termice pot transforma ├«n jur de 80% din radia╚Ťii ├«n c─âldur─â, ├«n timp ce panourile fotovoltaice au o eficien╚Ť─â ├«ntre 15% ╚Öi 20%.

Radia╚Ťiile infraro╚Öii (undele de c─âldur─â) transport─â mai mult─â energie dec├ót radia╚Ťia luminoas─â vizibil─â de care depinde cea mai mare parte a fotovoltaicii. Eficien╚Ťa este de asemenea c├ó╚Ötigat─â prin faptul c─â nu este necesar─â transformarea energiei luminoase ├«n energie electric─â.

Care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le luăm în considerare atunci când alegem panourile solare?

 

Elementele principale pe care trebuie sa le lu─âm ├«n considerare sunt: suprafa╚Ťa de absorb╚Ťie au o suprafa╚Ť─â de absorb╚Ťie de 2,4 ┬ám2┬á– una din cele mai mari de pe pia╚Ť─â la ora actual─â), eficien╚Ťa solar─â care poate fi reg─âsit─â ├«n specifica╚Ťiile tehnice ╚Öi pozi╚Ťionarea acoperi╚Öului pentru a permite orientarea c├ót mai favorabil─â a panourilor. Important─â este ╚Öi capacitatea solar─â pe metru┬á p─âtrat, care difer─â de la o zon─â la alta, la noi ├«n ╚Ťar─â, zona cu cele mai multe zile ├«nsorite fiind C├ómpina-Breaza. Un alt aspect esen╚Ťial este ce ne dorim de la panouri. De exemplu, pozi╚Ťionarea unghiular─â ╚Ťine cont de destina╚Ťia ulterioar─â a sistemului; pentru ACM ÔÇô panourile trebuie sa fie montate la un unghi c├ót mai mic fa╚Ť─â de orizontal─â, iar pentru aport la ├«nc─âlzire ÔÇô la cel pu╚Ťin 45 ╦ÜC.┬á Bine├«n╚Ťeles, foarte important este ╚Öi num─ârul de consumatori (ocupan╚Ťi) permanen╚Ťi.

O altă valoare foarte importantă, regăsită în raportul solarkeymark este puterea anuală a colectorului kWh / modul. De exemplu, date pentru orașul Würzburg, 50 ° C:

1189 kWh pro colector, ceea ce înseamnă:

1189 / 2,51 = 473 kWh / m2

Aceasta este produc╚Ťia anual─â calculat─â de un institut neutru, care d─â cantitatea de energie pe care colectorul o va furniza ├«n condi╚Ťiile specificate.

Aceast─â valoare este de fapt extrem de important─â, deoarece panoului fara antireflex va furniza mai pu╚Ťin─â energie dec├ót ├«n cazul panourilor solare cu antireflex, dar va avea o eficien╚Ť─â mai ridicat─â ├«n anumite condi╚Ťii, cu un factor de absorb╚Ťie de 90-95%

.

Sunt panourile eficiente în zilele înnorate?

 

Panourile termice solare utilizeaz─â radia╚Ťia solar─â pentru a genera energie, av├ónd ├«ns─â randament ╚Öi ├«n cazul luminii difuze, ceea ce ├«nseamn─â c─â vor ├«nc─âlzi ap─â ╚Öi ├«n zilele ├«nnorate, dar cu frac╚Ťie de aport mai mic─â. ├Än timp ce cele mai mari cantit─â╚Ťi de energie sunt generate ├«n lunile de var─â, un sistem termic poate, ├«n mod normal, s─â contribuie foarte mult la nevoile energetice ale unei gospod─ârii prim─âvara, toamna ╚Öi iarna. Este de a╚Öteptat ca un sistem s─â produc─â ├«ntre 50 ╚Öi 70% din cerin╚Ťele anuale de ap─â cald─â ale unei gospod─ârii ├«n cazul unei locuin╚Ťe unifamiliale. Randamentul transferului de c─âldur─â este ├«ns─â avantajat atunci c├ónd temperatura exterioar─â e mai mare.

Cât de importantă este orientarea acoperișului în ceea ce privește randamentul panourilor?

 

Orientarea ╚Öi gradul de ├«nclinare sunt esen╚Ťiale.┬á Important─â este de asemenea ╚Öi pozi╚Ťionarea localit─â╚Ťii, ├«ntruc├ót razele soarelui trebuie s─â fie perpendiculare pe suprafa╚Ť─â. Pentru Rom├ónia unghiul de ├«nclinare este de 45 grade. Pentru a ob╚Ťine rezultate foarte bune dintr-un sistem solar termic, acoperi╚Öul dvs. va trebui s─â fie orientat c─âtre soare atunci c├ónd radia╚Ťia soarelui este relativ puternic─â. Pentru a ob╚Ťine cele mai bune rezultate, acoperi╚Öul va trebui s─â fie orientat catre sud, ├«ns─â orient─ârile spre Est ╚Öi Vest au demonstrat ┬áde asemenea rezultate bune. Compar├ónd Estul cu Vestul, constat─âm c─â randamentul de absorb╚Ťie este mai bun ├«n cazul orientarii spre V, deoarece temperatura exterioar─â este mai mare dup─â-amiaza.

 

Este încălzirea piscinei importantă?

 

Randamentele sunt foarte bune ├«n cazul piscinelor. ├Äntruc├ót piscina este o dotare ├«ncadrat─â la categoria ┬ź┬á premium┬á┬╗ pentru a ├«nc─âlzi ecologic, eficient ╚Öi economic este foarte important s─â se opteze pentru panouri solare. Piscina dvs. reprezint─â o investi╚Ťie financiar─â semnificativ─â. ├Änc─âlzirea piscinei v─â permite familiei ╚Öi oaspe╚Ťilor dvs. s─â v─â bucura╚Ťi de aceast─â investi╚Ťie pe tot parcursul anului.

In cazul piscinei interioare, suprafa╚Ťa de absorb╚Ťie a panourilor trebuie s─â fie jumatate din luciul de ap─â. Pentru piscinele exterioare, necesarul este de 2/3 din luciul de ap─â.

Pot s─â folosesc un sistem solar cu ap─â cald─â pentru afacerea mea si s─â reduc astfel costurile ├«n instala╚Ťie?

 

├Än general, sistemele solare de ap─â cald─â pot avea grij─â de cea mai mare parte a nevoilor de ap─â cald─â pentru ├«ntreprinderi, spitale, cladiri de birouri, instala╚Ťii industriale ╚Öi fabrici, pentru a numi c├óteva. Aceste tipuri de aplica╚Ťii utilizeaz─â, ├«n general, un volum mare de ap─â cald─â ╚Öi pot beneficia foarte mult de un sistem solar de ap─â cald─â menajer─â. Gradul de acoperire pentru astfel de aplicatii este de 20-40%, insemnand reducerea facturilor la ap─â cald─â menajer─â.

 

Ce se întâmplă cu panourile solare în timpul iernilor foarte geroase ?

Panourile solare sunt ├«n siguran╚Ť─â c├ónd ├«n cadrul mentenan╚Ťei se verific─â limita de ├«nghe╚Ť a glicolului, ╚Öi eventual setat─â ├«n automatizare o temperatur─â de protec╚Ťie ├«nghe╚Ť, printr-o inversare a transferului de c─âldur─â, de la boilerul de ap─â cald─â ├«n panoul solar.

 

Ce se întâmplă cu panourile solare în cazul zilelor caniculare?

 

Dac─â acum ceva timp era important s─â nu se supradimensioneze necesarul de panouri, ajung├óndu-se ├«n situa╚Ťia de supratemperatur─â pe panourile solare, mai ales atunci c├ónd nu exista consum. Un exemplu negativ este reprezentat de panourile solare montate la casele de vacan╚Ť─â. Temperatura de stagnare este temperatura atunci c├ónd nu exist─â consum, iar panoul st─â ├«n soare, aceasta este temperatura maxim─â pe care o poate atinge panoul.

a sc─âzut temperatura de stagnare pentru a evita problemele cu lichidul solar ╚Öi alte componente. Acum putem asigura o func╚Ťionare mai stabil─â datorit─â unei temperaturi sc─âzute de stagnare.

Dup─â punerea ├«n func╚Ťiune, practic ├«ntregul lichid solar este amplasat ├«n schimb─âtorul de c─âldur─â al rezervorului de stocare a apei cald. ├Än timp ce aerul se g─âse╚Öte ├«n conductele de conectare ╚Öi ├«n colectoare, acest lucru nu opre╚Öte func╚Ťionarea ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi fiabil─â a panoului. Aerul este distribuit ├«mpreun─â cu fluidul solar ├«n conducte, precum ╚Öi ├«n sec╚Ťiunile superioare ale ╚Ťevii schimb─âtorului de c─âldur─â. Sec╚Ťiunile inferioare ale sistemului sunt complet umplute cu lichid, asigur├ónd func╚Ťionarea fiabil─â a sistemului. Orice cantitate mic─â de reziduuri de lichid solar din colectoare ├«╚Öi p─âstreaz─â func╚Ťia, deoarece designul colectorului ├«mpiedic─â dep─â╚Öirea temperaturii maxime. ├Än plus, temperatura redus─â de stagnare ├«mpiedic─â presiunea ├«n exces ├«n sistem.

C├ót timp dureaz─â punerea ├«n func╚Ťiune a panourilor solare?

Punerea ├«n func╚Ťiune a panourilor solare pentru o cas─â unifamilial─â poate dura o jum─âtate pe zi. Dar nu trebuie s─â fie a╚Öa. Hoval a redus acest lucru la patru minute, ceea ce ├«nseamn─â o economie de timp considerabil─â datorit─â noului rezervor de stocare a apei calde SolKit┬«┬áAqua ╚Öi a colectorului solar, UltraSol┬«. ╚śi timpul, ├«n fond, este bani.

SolKit┬«┬áaqua, noul rezervor de stocare a apei calde, este echipat cu un schimb─âtor de c─âldur─â deosebit de mare ╚Öi un set de fitinguri solare. Secretul din spatele vitezei rapide la care panoul solar poate fi umplut ╚Öi pus ├«n func╚Ťiune se afl─â ├«n carcasa ro╚Öie, care ajut─â la realizarea unei cre╚Öteri considerabile a vitezei. Aceasta con╚Ťine dou─â furtunuri gata pentru conectare ╚Öi o supap─â pentru umplerea rapid─â ╚Öi u╚Öoar─â a schimb─âtorului de c─âldur─â de volum mare cu lichid solar din canistr─â printr-un sistem autonom. ╚śi panoul poate fi pus ├«n func╚Ťiune chiar ╚Öi atunci c├ónd soarele str─âluce╚Öte.

Este posibil─â instalarea panourilor solare pe cl─âdirile vechi/deja construite dac─â nu au fost incluse ├«n proiectul ini╚Ťial?

 

Da, lu├ónd ├«n calcul variabile ca tipul de acoperi╚Ö, materialul din care este construit pentru a alege astfel sistemul optim de prindere. Important─â este ╚Öi verificarea st─ârii acoperi╚Öului pentru a ne asigura c─â suport─â cu succes greutatea. Ast─âzi, panourile sunt din ce ├«n mai sub╚Ťiri ╚Öi u╚Öoare (36 kg pentru panoul UltraSol de la Hoval) se poate opta pentru mai multe puncte de sprijin ├«n cazul sistemului de prindere pentru o distribu╚Ťie mai larg─â a greut─â╚Ťii. Atunci c├ónd se realizeaz─â evalu─âri pentru instalarea unui sistem solar, cea mai important─â este ├«ns─â expunerea la soare.

 

Care este durata de via╚Ť─â a unui sistem solar ?

 

Exploatate ├«n mod corespunz─âtor ╚Öi protejate de ├«nghe╚Ť, cel pu╚Ťin 20 de ani.

 

Care sunt avantajele Solar Keymark pentru consumatori?

 

Un sistem solar modern cuprinde o varietate de componente. Asigurarea c─â fiecare component─â individual─â este de o ├«nalt─â calitate ╚Öi c─â ├«ntregul sistem este instalat profesional reprezint─â cheia pentru crearea unei solu╚Ťii eficiente ╚Öi durabile. De exemplu,┬ápanourile solare Hoval UltraSol┬áau certificare solar─â Keymark.

Avantajele oferite

  • produse de ├«nalt─â calitate (test─âri de randament pe acelea╚Öi condi╚Ťii de intrare)
    ÔÇó garanteaz─â c─â produsul v├óndut este identic cu produsul testat
    ÔÇó confirmarea faptului c─â produsele sunt testate ├«n totalitate ├«n conformitate cu standardele relevante
    ÔÇó eligibilitatea pentru subven╚Ťii

 

Create your account