Exista soare suficient în România pentru a merita investiţia într-o instalaţie de încălzire solară?

Cantitatea de energie solară care ajunge zilnic la nivelul Pământului este în medie de 3,4-4,4 kWh pe metru pătrat. România se află în zona a doua europeană din punct de vedere al însoririi. In România se pot defini 4 zone de însorire, de la un maxim de 1600 kWh/m2 în Dobrogea la 1250 kWh/m2 în nordul ţării, annual. Dacă este corect dimensionată şi numărul de panouri (tuburi) este suficient, instalaţia solară poate asigura un aport considerabil la necesarul de apa calda. Totul depinde de modul în care este construită casa (expunere sudică, dar mai ales modul în care este realizată izolaţia ). Pentru un calcul exact al necesarului energetic va rugam sa ne contactat.Instalaţia solară trebuie văzută ca partener al unei instalaţii convenţionale, mai ales la o costrucţie existentă, al cărei grad de izolaţie termică nu ne permite să încălzim toată casa numai solar. Chiar dacă nu e soare în fiecare zi, energia solară colectată corect va asigura 50-60% din costurile combustibililor clasici. Datorită construcţiei tuburilor din sticlă in cazul colectorilor cu tuburi vidate, si tehnicii performante aplicate in construirea colectorilor plati, temperatura exterioară nu influenţează funcţionarea instalaţiei, ea va produce apă caldă absorbind radiaţia solară în orice anotimp si indifferent de conditiile meteo. Desigur, iarna ziua fiind mai scurtă perioada de însolaţie zilnică este mai mică, si desigur eficienta scade pe timp de ceata sau nori . Zăpada nu acoperă tuburile si panourile plate din raţiuni constructive.

Principiul de funcţionare al instalaţiilor solare cu termosifonare se bazează pe fenomenul de convecţie naturală a apei. Rezervorul de acumulare este montat deasupra colectorului solar tocmai din acest motiv. Apa din panoul solar se încălzeşte de la soare şi se ridică în rezervor, fiind înlocuită de un volum echivalent de apă rece. Pe perioadele însorite, acest ciclu se reia până când sistemul se saturează, adică în jurul temperaturii de 95-97°C în cazul instalaţiilor nepresurizate.Durata minima de viaţă a colectorilor este de 20 ani. Desigur, aşa cum sunt aparate a căror durată medie de viaţă este de 5-8 ani (frigidere, maşini de spălat) şi care funcţionează chiar şi după 10-15 ani, tot aşa colectoarele solare pot funcţiona 25-30 de ani fără probleme deoarece nu conţin piese în mişcare iar materialele din care sunt fabricate sunt, în principal, cupru aluminiu inoxidabil şi sticlă.

Panourile solare se montează pe acoperiş, înclinat sau orizontal. Este recomandat ca planul tuburilor sa formeze un unghi intre 45-60° cu orizontala. Pentru eficienta maxima este bine ca abaterea de la sudul geografic sa fie de maxim 5° Panourile cu tuburi se pot monta şi pe verticală pe peretele sudic al clădirii, în situaţiile în care construcţia nu permite o altă soluţie.  O cădere de grindină de mari dimensiuni.(rezista pana la diametre de 25-30mm) Oricum, acestea pot fi înlocuite imediat cu tuburi de schimb.

Un colector cu rezervor pentru apă caldă menajeră încălzeşte zilnic, în medie, o cantitate echivalenta cu capacitatea rezervorului la o temperatură de 60-65°C. Desigur, în lunile de iarnă, fiindca ziua este mult mai scurtă, temperatura apei nu va fi de 60°C, dar colectorul funcţionează şi ridică temperatura la 35-40°C. La fel cum vara, daca e o zi însorită, temperatura poate ajunge la peste 80°C. Din acest motiv se ia în considerare o medie.

Instalaţiile sunt uşor de montat, orice instalator ar trebui să ştie să lege apa caldă – apa rece la ţevile corespunzătoare ale instalaţiei din casă. Firma noastra vă asigură informaţiile necesare în documentaţia tehnică iar dacă există întrebări suplimentare, printr-un telefon sau e-mail vă stăm cu plăcere la dispoziţie. Optional panourile solare se pot instala contracost.

Create your account